În articolul de aici am scris despre cei trei paşi în realizarea dulciurilor raw vegan, iar unul dintre ei este hidratarea anumitor ingredinete. Mă refer la nuci, alune şi seminţe, baza dulciurilor raw vegan.

       Acest pas nu trebuie neglijat, indiferent că vorbim despre prepararea dulciurile raw vegan sau vorbim despre consumul nucilor, alunelor sau seminţelor ca atare.

       Nucile, alunele şi seminiţele conţin acid fitic şi inhibatori de enzime. Acestea au rol de protecţie în cazul plantelor, dar nouă, oamenilor, ne pot crea probleme (iritarea tractului gastro-intestinal şi deficienţe nutriţionale pentru că se “lipesc” de minerale şi acetea nu se mai absorb aşa cum trebuie) dacă le consumăm fără a le hidrata înainte. De aceea, pot apărea stări de disconfort abdominal după ce consumaţi seminţe, nuci sau alune crude.

       Cel mai important beneficiu al hidratării (înmuierea ingredinetelor în apă pentru mai multe ore) este neutralizarea acidului  fitic şi a acelor inhibatori de enzime, ele devenind mult mai uşor de digerat. Apoi, tot prin hidratare, ele îşi încep procesul de germinare, astfel le creşte seminificativ potenţialul nutritiv şi gustul este unul mult mai bun.

       Procedeul este unul foarte simplu.

       În primul rând hidrataţi ce consumaţi într-o zi, maxim două zile (dacă nu le mâncaţi în scurt timp şi nu trec şi printr-un proces de deshidratare, ele vor mucegăi). Spălaţi nucile, alunele, seminţele bine şi apoi le puneţi într-un recipient curat, de sticlă. Adăugaţi puţină sare neiodată ca sa activeze enizimele şi suficientă apă încât să acopere bine ingredientele şi le puţeţi lăsa la frigider.

       Durata de hidratare variază în funcţie de tipul de ingredient, între 4 ore şi 24 ore.

       Mai jos vă las o listă cu timpii de hidratare după care mă ghidez şi eu:

       Nuci, alune: 8 ore

       Migdale: 12 ore

       Caju, seminţe de in: 6 ore

       Seminţe de dovleac sau floarea soarelui: 7 ore

       După ce au stat la hidratat suficient, scurgeţi apa, le mai puteţi spăla încă o dată şi le puteţi consuma ca atare sau le puteţi folosi pentru a pregăti dulciuri.

       Dacă aveţi deshidrator puteţi să hidrataţi o cantitate mai mare şi apoi să le uscaţi în el.

       Apa în care stau ingredientele o să vedeţi că se colorează şi este în regulă. De asemenea, dacă nu consumaţi atunci ingredientele, puteţi să schimbaţi apa şi să prelungiţi timpul de hidratare.

       Dacă aveţi şi alte întrebări, sunt aici ca să vă ajut.

Write a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *