Pentru ca ma joc cu ingredientele nutritive din care realizez dulciuri raw vegan, de foarte multe ori sunt intrebata: Ce mananci? Esti raw vegana? Care este dieta copiilor tai?

Consider ca este un moment bun pentru a raspunde detaliat la aceste intrebari.

Eu si Silviu, sotul meu, suntem ovo-lacto-pescetariani. Pe romaneste mancam legume, fructe, nuci, boabe (alimente vegetariene), oua, produse lactate si pește sau fructe de mare, dar am zile in care alimentatia mea este vegana (fara niciun fel de proteina animala) si mi se potriveste perfect.

Vladimir si Petra au o dieta clasica, urmand ca ei sa aleaga mai tarziu ce fel de dieta li se potriveste cel mai bine. Au toata libertatea din lume la acest capitol si in acest moment Vladimir prefera carnea, in timp ce Petra are un meniu mai apropiat de al meu si al lui Silviu. Responsabilitatea noastra este sa le oferim mancare de buna calitate, incepand cu calitatea ingredientelor si continuand cu modalitatea de preparare.

De ce am renuntat eu la carne? Pentru ca niciodata nu mi-a placut. O mancam pentru ca asa se gatea in casa parintilor si nu prea existau alte variante, dar de placut, nu mi-a placut. De fapt, mie nu prea imi placea mancarea atunci. Am mancat haotic si dezechilbrat pana am renuntat la carne.

Dupa ce am renuntat la carne, am inceput sa citesc mult despre o dieta echilibrata, mai ales ca a fost cam in aceeasi perioada in care l-am diversificat pe Vladimir si am vrut sa inceapa frumos relatia cu mancarea.

Cred cu tarie ca nu exista o dieta sau un stil de viata general valabil. Suntem diferiti si daca nu exista niste indicatii clare de la medic/specialist prinvind dieta, in cazul unor afectiuni, fiecare este liber sa aleaga ceea ce mananca sau cum mananca. Cred ca echilibrul si respectul fata de noi, fata de corpul nostru si fata de natura sunt cele care ar trebui sa dea directia in ceea ce priveste relatia noastra cu mancarea.

Eu sunt pofticioasa si imi place sa mananc, recunosc. Am incercat o singura data sa tin un regim de slabit si mai mult de 2 saptamani nu am reusit. Nu pot functiona cu restrictii drastice, nu pot sa cantaresc mancarea sau sa numar caloriile…ma rog, pot, dar nu vreau. Mie imi place sa mananc ceea ce imi place si cum imi place si de aceea mi-am educat preferintele, gusturile si poftele. Prefer echilibrul, simplitatea, bunul simt si calitatea. Iar aceste principii le aplic si atunci cand creez dulciuri la Atelierul de BoBo.

Pe langa faptul ca nu mananc carne de mamifere si pasari, am renuntat aproape complet la zahar (desi am fost dependenta) si am o pauza de 12-15 ore intre cina si mic dejun. Iar pentru ca, deocamdata, o boala autoimuna inflamatorie isi mai face de cap prin corpul meu, mi-am propus sa elimin lactatele si glutenul. Le iau pe rand si cu blandete pentru ca am invatat ca nu pot functiona optim pe stilul militaresc, ordin si executie. Cu lactatele am facut progrese mari si le consum, de obicei, cand sunt in compozitia unei alt preparat si urmeaza eliminarea completa, apoi trec la gluten.

Ce-mi doresc? Cum pot face asta? Pot singur/a sau am nevoie de ajutor/sustinere? Ce-mi place? Ce nu-mi place? Imi face bine pe termen mediu si lung?… raspunsul acestor intrebari ma ajuta pe mine in foarte multe capitole ale vietii, inclusiv in ceea ce privesc dieta si stilul de viata atunci cand vreau sa fac niste modificari si sper sa te ajute si pe tine daca ai nevoie.

Write a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *